-->

Panggilan 'Sayang' atau 'Dear' di tempat kerja boleh dikenakan tindakan tatatertib - SPASuruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengeluarkan satu surat edaran yang menekankan pelbagai jenis kesalahan yang berkaitan dengan gangguan seksual dan hubungan sulit di kalangan penjawat awam. 


Dalam surat tersebut, SPA menjelaskan bahawa tindakan seperti memanggil rakan sekerja dengan gelaran 'sayang' atau 'dear', serta menjalin hubungan sulit, boleh menyebabkan tindakan tatatertib diambil terhadap individu yang terlibat.


Penggunaan perkataan 'sayang' dan 'dear' oleh mana-mana pegawai awam yang mengganggu mangsa akan dianggap sebagai kesalahan gangguan seksual secara lisan. Selain itu, tindakan seperti menyentuh, memegang, meraba, mencium, mencubit, mengusap, memeluk, merapat dan tindakan serupa oleh penjawat awam akan dianggap sebagai kesalahan gangguan seksual secara fizikal.


Selain tindakan fizikal, gangguan seksual juga termasuk tindakan visual, seperti menghantar gambar tidak senonoh atau mesej berunsur seks melalui aplikasi seperti WhatsApp dan platform seumpamanya.


Individu yang menjadi mangsa gangguan seksual dikehendaki membuat aduan dengan memberikan maklumat terperinci mengenai kesan yang dialami akibat gangguan tersebut, seperti gangguan emosi, perasaan tidak selesa, rasa terhina, dan sebagainya. Selain itu, mangsa juga diminta untuk menyertakan maklumat berkaitan dengan tempat, masa, dan tarikh kejadian, serta tempat bertugas ketika kesalahan berlaku.


Semua kesalahan ini boleh dikenakan tindakan tatatertib mengikut Peraturan 4A Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.


Sementara itu, Bahagian Naik Pangkat dan Tatatertib SPA turut menegaskan bahawa penjawat awam yang terlibat dalam hubungan sulit juga boleh dikenakan tindakan tatatertib.


Surat edaran ini merupakan langkah proaktif yang diambil oleh SPA untuk memastikan perlindungan dan kesejahteraan semua penjawat awam. Melalui pematuhan kepada garis panduan ini, diharapkan akan tercipta persekitaran kerja yang sihat dan bebas dari gangguan seksual serta menggalakkan etika kerja yang tinggi di kalangan penjawat awam.LihatTutupKomentar