-->

Kejadian 'Bulan berekor' dikaitkan dengan tanda kiamat & dukhan, Ustaz ini tepis sebaran palsuBaru-baru ini kemunculan planet Zuhrah (Venus) atau lebih dikenali sebagai Kejora dalam masyarakat Melayu lama yang menyentuh titik hujung bulan dirakam lensa orang ramai. 


Di sebalik keindahan itu, ada pula cerita kurang enak disebarkan mengenai kejadian ini. Ada yang mendakwa kejadian ‘bintang berekor’ ini merupakan tanda-tanda dukhan (asap/kabut) dan  kiamat yang akan berlaku.


Namun begitu, seorang pendakwah menafikan kenyataan itu dan menyatakan tidak ada kaitan fenomena tersebut dengan dukhan.


“Pertama sekali, antara tanda besar kiamat ialah berlakunya dukhan atau asap tebal yg akan memenuhi bumi. Ia adalah sahih. 


“Tapi apa kaitan bulan berekor dengan dukhan? Langsung takde kaitan. Nabi tak suruh kita takutkan kiamat sampai rasa, "Oh dah terlambat", "Oh dah tak boleh raya", "Oh serius anxiety, putus asa nak buat semua benda sebab kalau buat pun, sia-sia sebab dah nak kiamat", itu bukan sunnah,” katanya.


Menurutnya, sunnah Nabi sendiri mengajar kita supaya menambahkan amal bukannya dengan mudah berputus asa.


“Sunnah nabi dalam berhadapan dengan kiamat ialah, nabi suruh kita sentiasa tambah amal, dan bersemangat dalam amal. Hatta kalau kiamat sedang terjadi dan di tangan kita ada biji benih, nabi suruh kita tanam biji benih tu. Bukan give up,” katanya.


Ustaz Adnin juga meminta netizen supaya menghentikan sebaran palsu dan periksa dulu kesahihah dan merujuk kepada yang lebih arif. 


“Cukup-cukuplah sebarkan benda-benda palsu. Tak semua yang ada dalam kitab kita terus sebarkan. Cek dulu kesahihan, cek dulu kebenaran, rujuk dulu guru dan orang yang ahli dalam ilmu masing-masing. Pastikan ada disiplin ilmu.


“Nasihat saya kepada semua, elakkanlah sebarkan benda-benda palsu dan mitos, walaupun niat baik nak beri kesedaran. Kalau betul cinta Allah dan rasul, elakkanlah menipu orang dengan benda-benda palsu.


“Ada orang kata, sekurang-kurangnya ramai orang yang sedar walaupun dia sampaikan benda palsu.


“Sahabat sekalian, kesedaran orang bukan HUJAH untuk membenarkan penipuan dan kepalsuan untuk terus disebarkan. Impaknya akan jadi sangat buruk pada ummat,” katanya.Beliau juga mendedahkan kesan daripada sebaran palsu itu ada yang telah menghantar mesej kepadanya memberitahu mereka menjadi anxiety, cuak, gelisah dan sebagainya.


“Ramai sangat yang DM saya kata cuak, anxiety, give up, sampai ada yang bapak dia jual semua kereta dan beli kuda, atas alasan sekarang akhir zaman, nanti dajjal muncul dah tak guna minyak, so kereta takde function. Kita guna kuda.


“Ada yang sampai beli bekalan makanan sampai penuh almari akibat momokan-momokan dan ramalan tentang kononnya imam mahdi muncul 2024, Dajjal dah nak muncul dan sebagainya. Apa jadi? Akhirnya makanan banyak-banyak yang dibeli tu expired dan terpaksa buang membazir. Cukup-cukuplah," katanya.


Sumber: Adnin Roslan

LihatTutupKomentar