-->

Benarkah mandi lewat malam boleh menyebabkan paru-paru berair?

Mitos yang mengatakan mandi lewat malam boleh menyebabkan paru-paru berair telah lama tersebar dalam masyarakat. Mitos ini mungkin berasal dari kepercayaan lama yang tidak berdasarkan bukti saintifik.

‘Paru-paru berair’ dalam istilah perubatan dikenali sebagai ‘pneumonia’. Pneumonia adalah jangkitan yang menyebabkan radang pada satu atau kedua-dua paru-paru.

Jangkitan ini biasanya disebabkan oleh bakteria atau virus. Gejala pneumonia boleh merangkumi batuk yang menghasilkan lendir, sakit dada ketika batuk atau bernafas, keletihan dan demam.

Menurut sumber yang boleh dipercayai, tidak ada bukti saintifik yang membuktikan bahawa mandi lewat malam boleh menyebabkan paru-paru berair. Sebaliknya, penyakit yang berkaitan dengan paru-paru biasanya disebabkan oleh bakteria dan virus. Oleh itu, mandi lewat malam tidak boleh menyebabkan pneumonia.

Sebenarnya, mandi lewat malam tidak boleh menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan paru-paru. Jangan biarkan mitos ini menghalang anda dari rutin mandi malam jika itu membuat anda merasa segar dan selesa.

Walaubagaimanapun, penting juga untuk sentiasa menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh kita. Jika anda mengalami gejala-gejala yang mengganggu, seperti batuk yang berpanjangan atau kesukaran bernafas, segera berjumpa dengan doktor.

The post Benarkah mandi lewat malam boleh menyebabkan paru-paru berair? appeared first on The Reporter.


LihatTutupKomentar