-->

Sejak beralih ke mesin layan diri IPR, pasangan suami isteri raih pendapatan RM15K sebulan

Sepasang suami isteri, Amin Afifi Yaakob dan Yufaeza Yussof, berjaya meningkatkan pendapatan mereka melalui Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR).

Sebelum ini, pasangan ini menjalankan perniagaan makanan dari rumah dengan pendapatan bulanan antara RM2,500 hingga RM3,000. Namun, sejak beralih kepada IPR pada Oktober tahun lalu, pendapatan mereka telah melonjak hingga lima kali ganda, dengan pendapatan bulanan kini antara RM10,000 hingga RM15,000.

Amin dan Yufaeza telah diberikan mesin layan diri melalui IPR di bawah kategori Inisiatif Usahawan Makanan (INSAN). Mereka mula menggunakan mesin ini pada Oktober tahun lalu di kafeteria Universiti Teknologi MARA (UiTM) cawangan Pulau Pinang di Permatang Pauh.

Dengan kepelbagaian menu yang disediakan pada mesin layan diri itu, para pelajar dapat membuat pelbagai pilihan. Menu juga sentiasa berubah mengikut pilihan makanan terkini. Antara menu yang disediakan termasuk nasi lemak, ayam goreng Korea, ayam goreng keju, ‘chicken cop’, spageti, kekacang, tortilla, sandwic dan banyak lagi.

Bagi memastikan makanan yang disediakan sentiasa segar, Amin dan Yufaeza akan membeli barangan segar untuk memasak sebelum menghantarnya ke mesin layan diri pada jam 2 petang dan 10 malam, setiap hari.

Sebanyak 60 hingga 70 peratus makanan di mesin layan diri merupakan hasil air tangan pasangan berkenaan, manakala selebihnya daripada vendor yang membekalkan makanan seperti burger, roti john dan piza.

IPR, yang dilancarkan oleh Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli pada Februari tahun lalu, bertujuan membantu golongan miskin tegar, miskin dan B40 menjana pendapatan mampan. Selain INSAN, IPR juga menawarkan kategori Inisiatif Usahawan Tani (INTAN) dan Inisiatif Operator Perkhidmatan (IKHSAN).

Kisah Amin dan Yufaeza ini adalah contoh bagaimana inisiatif kerajaan dapat membantu rakyat meningkatkan pendapatan dan mencapai kehidupan yang lebih baik. Ini adalah bukti bahawa dengan usaha dan inovasi, kita semua boleh mencapai kejayaan.

Sumber: Bernama

The post Sejak beralih ke mesin layan diri IPR, pasangan suami isteri raih pendapatan RM15K sebulan appeared first on The Reporter.


LihatTutupKomentar