-->

BFood, pengendali Starbucks Malaysia catat kerugian

Berjaya Food, syarikat pengendali Starbucks dalam satu kenyataan melaporkan kerugian bersih sebanyak RM29.8 juta pada suku ketiga (S3) yang berakhir pada 31 Mac 2024 berbanding untung bersih RM15.94 juta bagi tempoh sama tahun lalu.

BFood berkata, pendapatan Starbucks susut hampir separuh kepada RM138.65 juta selepas berdepan kempen boikot yang berterusan berikutan konflik di Asia Barat.

“Bagi tempoh sembilan bulan berakhir 31 Mac 2024, keuntungan bersih dicatatkan sebanyak RM53.31 juta daripada untung bersih RM86.13 juta tahun lalu.

“Hasil yang diperoleh pada suku tersebut adalah sebanyak RM599.74 juta dan kerugian sebelum cukai RM44.65 juta berbanding hasil RM844.22 juta.

“Kerugian sebelum cukai yang ditanggung pada suku semasa disebabkan oleh sentimen konflik yang berlaku di timur tengah.

“Penurunan hasil dan kerugian sebelum cukai disebabkan pelupusan kepentingan ekuiti entiti kumpulan dalam Jollibean Foods Sdn Bhd.

“Ia tidak termasuk perbelanjaan berkaitan pelaburan, sebelum cukai kerugian adalah RM34.15 juta dalam tempoh semasa,” katanya.

Dalam kenyataan tersebut turut menyatakan lembaga pengarah tidak mencadangkan sebarang dividen untuk suku semasa tahun ini.

Bagaimanapun, ujarnya prestasi perniagaan akan bertambah baik menjelang baki suku tahunan berakhir 30 Jun 2024.

“Lembaga pengarah berpendapat prestasi operasi perniagaan syarikat akan bertambah baik secara beransur-ansur sepanjang baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun, 2024,” katanya.

Sumber: Berjaya Food, Sinar Harian

The post BFood, pengendali Starbucks Malaysia catat kerugian appeared first on The Reporter.


LihatTutupKomentar